Titel: Bjäran och ormar.

Meddelare: Hemmansägare Nils Selin  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Avaträsk

"Adam Nischn var en sån där konfys general". Det var i min barndom, Adam hade fått tag på "bjäradynga" och kom till pappa och bad honom hjälpa sig bränna den. Han var ivrig och spjärra med öga. Ja, de skaffade sig nio träslag och for till smedjan, men jag vet inte, huru det gick, om de fick fram "bjäramora" eller inte. Jag tror knappast, för det hördes inte till något mera. - Men han var inte dum i varjehand, Adam Nisch'n. Pigan kom en dag in och sa, att hon sett en stor orm uppe i berget. Adam blev med henne dit. Ormen var borta. Då tog Adam och satte ned en pinne i marken. Nästa morgon låg ormen ringlad omkring pinnen, och Adam slog ihjäl den. - Far hans, Nisch Bärs'n, kunde också med ormar. Han var förgångsgubbe här i gården. Han hade en ko, som hette Örsvart - jag minnes hon och alltsammans. Hon blev huggen i juvret av ormen, då hon var nyburen. Gubben kom dit och gjorde för ormhugg åt kon på dagen. Så sa han till stillpigan, att hon skulle ta av sig förklädet och kasta det på golvet, sedan hon gjort ifrån sig i ladugården för dagen. Hon gjorde så. På morgonen låg ormen på förklädet och gubben kom dit och slog ihjäl den. Pigan hette Märta Erika, och honj lever än, men hon är så gammal, att det inte är nånting att beskåda.

Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:VI_1917. Uppteckningsnr: 1414